Tog examen och gick direkt till jobb

Text och bilder: Sveriges Radio P4 Kronoberg 

I juni tog Daniel Ask examen som CNC-tekniker, på måndagen veckan efter började han jobba. Här möter du Daniel och hans chef Per-Anders Säll-Andersson på Alvestaföretaget W-Tools som högg Daniel direkt från skolan, vilket många företag gör med just CNC-utbildade killar och tjejer. Hela 94% av eleverna i Daniels klass har fått jobb.

Ungdomsarbetslösheten slår alla rekord och inte ens med en avancerad utbildning är arbetsmarknaden särdeles vänligt sinnad till nyutbildade. Men det finns undantag. Ett av dem handlar om de som utbildas till CNC-operatörer.

Daniel Ask från Lidköping flyttade till Ljungby och började för två år sedan en högskoleutbildning till Produktionsutvecklare och CNC-tekniker. I juni tog han examen och måndagen efter började han jobba.

– Ja, så enkelt var det, säger Daniel när P4 Kronoberg besöker honom på den andra arbetsdagen på verktygstillverkaren W-Tools i Alvesta.

– Företagen är ofta på skolan och kontrakterar eleverna innan de ens är färdigutbildade. Det finns en oerhört stor efterfrågan på just CNC-tekniker, berättar utbildningsledaren Pekka Peltonen på Ljungby Högskolecentrum där eleven Daniel gick fram till i torsdags i förra veckan.

 

– Vi har enormt stora pensionsavgångar inom industrin med bland annat gamla verktygsmakarna som slutar. Därför jagar vi efter nyutbildade CNC-tekniker som vi snabbt själva kan specialutveckla efter företagets egna specifika behov, berättar vd Per-Anders Säll-Andersson på W-Tools i Alvesta.

 

– Många ungdomar har fått en bild av att industri är något man inte kan jobba i. Skitigt, bullrigt och enformigt. Men så är det inte idag. Lite får nog industrin skylla sig själva att man inte marknadsfört sig som en framtidsarbetsplats, menar Per-Anders som konstaterar att det är svårt att hitta rätt personal.

– Själv är jag en datanörd som aldrig trodde att det här skulle vara ett jobb för mig. Men det jag gör här en fantastisk utmaning. Avancerad datakunskap och avancerade program som ska buntas ihop med hållfasthetslära och en massa andra saker för att så småningom bli en massproducerad produkt. Otroligt stimulerande, säger Daniel.